sâmbătă, 23 iunie 2007

Cerceteaza si apoi crede


Evolutia omenirii nu mai pare asa de spectaculoasa, adica noi nu o mai reperam ca fiind ceva extraordinar. Totusi, daca am sti la ce se preteaza cercetarile cele mai asidue si remunerate de pe glob, n-am inceta sa ne mai minunam. In ziua de azi se fac tot mai multe descoperiri bazate pe dovezi si scenarii foarte plauzibile, care nu pot decat sa te indemne sa crezi in suprematia stiintei.
S-au facut si se fac in continuare numeroase cercetari in scopul demistificarii legendelor, miturilor, asa ziselor "minuni" si alte fapte inexplicabile printre care si scrierile biblice.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca minunile din Biblie pleaca de la un sambure de adevar care le face credibile si posibile. In blogul meu e vorba despre cele zece plagi abatute asupra Egiptului in timpul exodului. S-a aproximat ca aceste evenimente, daca au avut loc intr-adevar, au avut loc cam in anii 1300 i.C. pe timpul domniei faraonului Ramses al II-lea, dar probabil care au durat si in timpul domniei fiului sau, Mernephtah. Dumnezeu il trimite pe Moise sa elibereze evreii din Egipt din sclavie. Prima oara Dumnezeu i se arata lui Moise intr-un tufis de lumina, care ardea dar nu se mistuia. Cercetatorii au gasit explicatia acestei "minuni". Cel mai probabil, era vorba de o ardere pe baza de gaze, pamanturile regiunii fiind fainoase pentru aceasta bogatie. Iar in al doilea rand, vegetatia locala este in deosebi bazata pe o esenta de lemn care cand arde nu se distruge ci se transforma in mangal si isi pastreaza forma.
Cele zece plagi care se abat asupra Egiptului sunt si ele explicate din punct de vedere stiintific si mai toate sunt perfect posibile si foarte plauzibile. Iar cercetatori faimosi precum Lockwood, McCoy si Hoffmeier sustin ca probabilitatea lor e strans legata de ordinea lor deoarece, cred ei fiecare plaga o antreneaza pe urmatoarea.
Prima plaga este cea a apelor rosii, renumita "blood sea". Aceasta se datoreaza dezvoltarii unui microorganism care are pigmenti fotosintetici si care creeaza impresia de apa sangerie. In urma dezvoltarii microorganismului, milioane de pesti mor si ajung pe mal, acest fapt atragand dupa sine mitul plagii secunde, cea a broastelor. Obisnuite sa convietuiasca in ape alaturi de pesti, ele se retrag pe uscat in cazul infestarii apelor. Si reactia in lant continua cu roiurile de tauni, atrasi de putoarea de peste si amfibieni. Taunii si mustele sunt plaga care abat necazurile si asupra oamenilor. Fiind in numar impresionant, asezandu-se pe animale si pe oameni, ele provoaca urmatoarea plaga si anume boli urate si contagioase asupra fiintelor vii. A sasea plaga este urmarea fireasca a precedentei, ea constand in moartea aproape in totalitate a animalelor. Oamenii sunt tot mai slabiti, nu mai au hrana sanatoasa, in consecinta incep sa fie chinuiti de tot felul de rani, plagi, in special besici cu puroi.
Taramaul Egiptului se intuneca apoi si aduce furtuni puternice insotite de caderi spectaculoase de grindina, asa de mare incat ranea pe oricine nu se adapostea. Inlantuirea evenimentelor incepe sa fie mai discrepanta spre sfarsit, "plagile" insa ramanand uimitor de plauzibile.
Dupa caldura insuportabila si atatea blesteme, furtuna si umiditatea exagerata duc la inmultirea excesiva a lacustelor, care invadeaza la propriu asezarile. Aceste formeaza adevarate roiuri negre, prin care se explica si penultima plaga: "intunericul".
In fine, plaga a zecea este cea mai interesanta deoarece savantii au gasit mai greu explicatia, ei fiind nevoiti sa studieze traditiile civilizatiei stravechi, ca sa descopere mai apoi adevarata cauza.
Ultima plaga vorbeste despre moartea "primului nascut", atacul ciumei bubonice. Primul copil nascut al familiilor avea prioritate in ceea ce priveste ratia de mancare, el fiind considerat posibilul urmas. Dar fiindca mancarea era infestata cu mucegai si alti fungi, ratia dubla primita, in loc sa ajute, ii omora prin toxicitate.
Moise pleaca cu evreii eliberati din sclavie dar se cofrunta cu problema traversarii marii. Chiar credeati ca a despicat apa cu toiagul? Stiinta ne sare in ajutor. Au trecut marea prin istmul temporar format de vulcanul Santorini. Eruptiile fecvente formau istmuri temporare care apoi se scufundau in mare. Asa se explica si ca oastele faraonului s-au inecat apoi in urma lor. Ciudat este ca, egiptenii au fost un popor de oameni foarte meticulosi care au vrut sa paseze invatamintele si istoria lor, dar care nu pomenesc absolut nimic din toate intamplarile astea.
Ar mai fi multe de spus, despre multiplele traduceri gresite din ebraica, despre parerile controversate ale cercetatorilor privind itinerariul evreilor, dar mai ales despre faptul cum evreii scapau de plagi.
M-am intins insa mai mult decat credeam asa ca inchei, lasand o dilema pentru studii viitoare:
cum a ajuns un evreu sa fie misionarul crestinitatii, cand propriul lui popor nu il recunoaste?

8 comentarii:

Emmie (like in Freddie) spunea...

F interesant acest articol, eu una nu cunosteam versiunea asta a plagilor in lant! Fascinant!

Esti o pers religioasa? Eu cred, dupa articolul asta si dorinta de a cunoaste si explica tot, ca esti mai degraba pro science.

Si am uitat sa-ti spun ca-mi place f mult titlul "Caleidoscopul gandurilor" ;)

Hellene, tomata cu scufiţă spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Hellene, tomata cu scufiţă spunea...

Hop si emmie :))
Na, dear, io ce sa-ti zic despre asta, ca nu am chiar aceleasi credinte. E totusi o varianta care trebuie ascultata,si sa vezi cum au interpretat altii religia poate fi fascinat si ridica intrebari, dar eu ma ghidez dupa "crede si nu cerceta". :D

Emmie (like in Freddie) spunea...

Hellene, asta cu "crede si nu cerceta" referitor doar la religie sau in general?

Hellene, tomata cu scufiţă spunea...

Cred ca doar la religie. Nu stiu, nu m-am gandit. Da' oricum io's mai credula asa de felul meu... si pun botul mai la toate. :)))

Unknown spunea...

na ce v-ati gasit voi sa va contraziceti aici:P
Foarte interesant e post-ul asta, l-am citit ca pe o poveste. Se vede ca te-ai documentat serios.
Pe cand urmatorul?

Anonim spunea...

tu nu stii ca "nimeni nu-i profet in tara lui"? in general, nu stiu de ce, exact oamenii care ar trebui sa te sustina sau sa fie mandri de tine nu o fac; esti mai apreciat in alte parti decat in propria tara (exemple sunt destule cred si in RO, in stiinta, arta...)

interesant articol! sigur ca, in timp, lucrurile pot fi explicate in alt fel, le poti intelege altfel; insa treaba cu "cerceteaza si apoi crede" poate fi cu 2 taisuri: este posibil ca, oricat ai cerceta, sa nu ai resurse suficiente (adesea interioare) pt. a descoperi adevarul cautat.

Anonim spunea...

[b]Party Poker Spring Bonus Code ! USE CODE: pibonus325 on your first deposit and get free 325 euros![/b]

Besides the big bonus, will also be eligible to play in an exclusive private monthly $ 6000 Freeroll!
These freerolls are open to anyone who has signed for Party Poker Poker and play with some points at least 100 games in the previous calendar month.
The freeroll will be held monthly on the 3rd Saturday at 3 pm EST.
This means that if he wins 100th match points in November, having the opportunity to play in the $ 6000 freeroll held December 3 Saturday.
The freeroll will be available each month – indefinitely. This is a great value for all players Poker-infos.com Party Poker.